maandag 1 maart 2010

De kwakkelende Griek, over Economie en naaien...


Open brief aan mijn goede vriend Jan,



Als antwoord op jou e mail met de aangehechte krantenknipsels ( A.D. en Volskrant ) over de kwakkelende Griekse economie het volgende. Mijn Beste, ik wil allereerst beginnen op te merken dat jullie je daar geen zorgen moeten maken, ik heb zelfs de indruk dat jullie met je
weigering Griekenland bij te staan tezamen met Duitsland, een respectievelijk Nee en Nein te hebben gezegd, Griekenland alleen nog maar verder aanmoedigen om het gevecht aan te gaan met de voor de Grieken zo verguisde E.U. en euro.Waar dit land niet klaar voor was, of ooit wordt, en sterker wat zij nooit gewild of voor gekozen hebben.
Maar goed ik ben ik geen econoom maar een blind paard kan zien dat het in dit land economisch niet echt lekker zit of gaat.

Conform de titel en het art. van Bijlo in het A.D. Griekenland al vanouds naait is meer dan bekend, het is altijd een viriel volk geweest die Grieken, en het is en blijft lekker om het te doen dat naaien (Voor mij een passie ) en de liefde ( bedrijven ) is hier eeuwen lang bezongen door wereldberoemde geschiedschrijvers en filosofen.
Met deze herinnering en overlevingen en met nog steeds vers in het geheugen een eeuwenoude cultuur, de wijsheid en de leer die vandaag de dag nog steeds tot onze verbeelding spreekt is en die vandaag de dag nog steeds een bijdrage levert !
Wil maar zeggen !Niet vergeten dat Griekenland nog steeds als bakermat geldt ,voor de hedendaagse beschaving.
Ook niet vergeten is dat Griekenland jarenlang geleden heeft door oorlogen en beroofd is van alles wat maar denkbaar is, en vandaag de dag broeit het nog in de Balkan, het is nog niet voorbij dit land worstelt nog met problemen, het Balkan vraagstuk is nog steeds een heet hangijzer, en met aartsvijand Turkije zijn er zelfs nog dagelijks problemen ( Schenden van luchtruim en territoriale wateren, eilandjes voor de kust ) Onrust rondom.


Maar goed het hierboven genoemde is achteraf geklets, nu gaat het economisch slecht, is berekend , en Griekenland zou de E.U. naaien, wordt er gezegd en diezelfde aangesloten landen van de E.U. berispen het land en weigeren al bij voorbaat ( Nederland zelfs voorop met een NEE en Duitsland met NEIN ) hulp of zelfs een bijdrage te leveren om het verder op weg te helpen, er worden ultimatums en data besproken om Griekenland de gelegenheid te geven orde op zaken te stellen. en dit terwijl landen zoals laatst Haïti die getroffen was door die verwoestende aardbevingen,alle hulp en faciliteiten krijgen, men stuurt (Griekenland, voorop ) er experts heen om het land op weg te helpen en die moeten zelfs nog bewapende V.N. troepen beschermd worden om hun werk naar behoren te kunnen uitvoeren. Ik bedoel maar.

Griekenland heeft nooit gevraagd mee te doen met de Euro, zij zijn door de E.U. er deel van geworden met in het achterhoofd ( toen al ) dat het wellicht een van de armste landen binnen Europa is en dus binnen de E.U. een onbetekenende rol zou gaan spelen, er is hier geen industrie, het land ligt geografisch als schiereiland in de Balkan, en is matig of slecht bereikbaar, doordat Griekenland zich ( terecht ) bedreigd voelt moet het een aanzienlijk leger hebben , up to date en met alles op en aan, en ( God zij dank )de Griek him/herself zijn ook wat mentaliteit en wil betreft, niet ambitieus genoeg om progressie te maken, anderzijds is de Griek een trots iemand, trots op zijn vaderland, trots op zijn cultuur en op zijn voorrecht om Griek te zijn, de Griek weet volgens mij als geen ander volk op deze planeet laconiek zijn problemen weg te wuiven en symbolisch met de jaarlijkse vliegerdag ( Sarakosti ) zijn probleem ten hemel te sturen, mooi toch? En dat terwijl de gemiddelde Griek het moeilijk heeft rond te komen, het leven is hier echt niet gemakkelijk, mijn beste.
Maar goed je kunt natuurlijk ook de krant gaan uitpluizen ,discussies en programma's op tv brengen die dit economische probleem moeten behandelen, maar vooral met de vinger naar Griekenland wijzen alsof dit land de E.U. naait. Welke middelen heeft Griekenland in pacht om de E.U. te naaien, mijn beste?
Noem maar op……

Maar wij naaien dan maar liever…..
Griek zijn is mooi mijn beste, arm of rijk, geld speelt geen rol.

Gniek

Geen opmerkingen:

Een reactie posten